RSS

Tuesday, March 29, 2011

chiang mai..chiang rai....


belabah di negeri urang....samuannya jakunan...

Friday, March 18, 2011

LAKSA URANG BANJAR


LAKSA
TIMUN
BAWANG
CABAI BURUNG
DAUN SALOM
TELUR REBUS

BAHAN KUAH
1. IKAN TEMENUNG + IKAN SARDIN
2. CABAI KARING
3.BAWANG GANAL
4.BELACAN
5. SERAI
6. BUNGA KANTAN
7. DAUN SENOHOM
8. ASAM GELUGOR
9.AIR
10.GARAM

CARA MENGULAH
1. RENDAM CABAI KARING DENGAN AYAK HANGAT
2.REBUS IKAN PASTU ASINGLA ISI DENGAN TULANG
3.TUMIS BAHAN-BAHAN KISAR (CABAI,BAWANG,BELACAN).
4.MASUKKAN ASAM GELUGOR, SERAI..
5.LEPAS TU MASUKKAN ISI IKAN.MASAK SAMPAI MENDIDIH.....PASTU BUH LA DAUN SENOHOM N BUNGA KANTAN ...TAK LUPA JUGA BUBUH GARAM.

Sudah lama tak update blog.....


Siannya blog aku ni..lama tak update....bz sangat sampai tak der idea nk update...
By the way nak habarkan...wayahni, urang aroh lama kelamaan kada pakai dah makan beridang dalam talam...nyaman pakai catering dah..urang tuhaan kada larat nak hidang...urang anom aur ke kilang ja...handak cuti gawi pun ngaleh...nyaman jerrr,,,basuh pinggan hajaan....piring ngan mangkuk kada payah basuh dah....nyamannya aiii.....