RSS

Thursday, April 21, 2011

Gulai Pisang Muda....

Bahan-bahan;
1. Pisang muda
2. Santan
3. Bawang Merah
4. Cili api
5. Kunyit hidup
6. Serai
7. Ikan masin
8. Asam gelugor
9. Garam

Cara masak:
1. Buang kulit atas pisang, jangan semuaannya..rendam dengan asam keping.
2. Tumbuk bawang merah,cili api n kunyit hidup dengan lesung batu.
3. Rebus pisang muda dengan asam keping...
4. Masukkan santan,bahan yang ditumbuk,serai n asam gelugor, biarkan mendidih....pastu masukkan ikan masin + ikan kering haruan (ni sebab ada dlm peti sejuk...main masukkan jer)
5. Biarkan mendidih dua or 3 kali pastu masukkan garam klu tak masin lg...klu dah masin tak payahla masukkan....
6. Sedia untuk dihidangkan...

2 comments:

yanti isa said...

kulaan datang melawat , tapi kulaan ni dah murtad ..tak reti langsung bersurah ....Sedap nampaknya menu kat sini .. jom jenguk blog alumni SMSP . http://alumnismksp.blogspot.com

Banjarian said...

tq sudi menjenguk blog yg tak seberapa ni...kulaan ni pun dah banjar rakaiannn..ok nanti sy jenguk blog