RSS

Saturday, November 7, 2009

LAKSA URANG BANJAR


BAHAN UNTUK KUAH......

Bahan Untuk Dikisar

  • Ikan Sardin
  • Ikan Temenung ( Kembung)
Direbus dgn asam kaping dgn sedikit garam..Diasingkan tulang dgn isi lepas tu kisar
Tulangnya jgn dibuang...Leh gak Kisar..

Bahan Menumis
  • Bawang Ganal (besar)
  • Belacan
  • Cabai Karing
  • Cabai Melaka
Bahan Perencah
  • Sarai
  • Asam Gelugur (asam kaping)
  • Daun Senohom (daun Kesum)
  • Bunga Kantan
  • Garam
  • Ajinomoto
Lain-lain Bahan
  • Air
  • Laksa
BAHAN UNTUK HIASAN
  • Timun
  • Daun Selom
  • Bawang Ganal
  • Telok Ayam
Cara Memasak:
Hangatkan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan menumis sampai naik bau..Masukkan sarai , daun senohom dan asam kaping.. Pasto masukkan Ikan yg dah diblen td..bubuh banyu.. agak2 la nk byk mana kuahnya..tunggu sampai mendidih...buh garam dan buh bunga kantan.. bg mendidih....

Ha siapla untuk di hidangkn...buh la bahan hiasan td dgn kuahnya....

0 comments: