
BAHAN UNTUK KUAH......
Bahan Untuk Dikisar
- Ikan Sardin
- Ikan Temenung ( Kembung)
Tulangnya jgn dibuang...Leh gak Kisar..
Bahan Menumis
- Bawang Ganal (besar)
- Belacan
- Cabai Karing
- Cabai Melaka
- Sarai
- Asam Gelugur (asam kaping)
- Daun Senohom (daun Kesum)
- Bunga Kantan
- Garam
- Ajinomoto
- Air
- Laksa
- Timun
- Daun Selom
- Bawang Ganal
- Telok Ayam
Hangatkan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan menumis sampai naik bau..Masukkan sarai , daun senohom dan asam kaping.. Pasto masukkan Ikan yg dah diblen td..bubuh banyu.. agak2 la nk byk mana kuahnya..tunggu sampai mendidih...buh garam dan buh bunga kantan.. bg mendidih....
Ha siapla untuk di hidangkn...buh la bahan hiasan td dgn kuahnya....
0 comments:
Post a Comment